Bild på Frida Johansson
Bild på Frida Johansson

Hedersgäster

Frida Johansson

Kompositör

Frida Johansson från Umeå gör allt från att släppa eget till att göra musik till dataspelet Unravel. Hon har en stor bredd i sitt musikskapande och vann bland annat Stims pris Årets kompositör 2021. På Filmfest sitter hon i juryn för Norrlandssektionen och inleder festivalen med en spelning med sitt band Barnet. Dessutom blir hon intervjuad i Nordmark Pod som är på plats i Sundsvall.

Frida Johansson är född i Nordmaling och det var även där hon tog sina första stapplande steg in i det hon lever på idag. Musiken.
– Det finns mycket musik i min familj. Jag sjöng i barnkör när jag var liten eftersom min mamma var barnkörledare och min pappa var kantor några år. Min bror var också musikintresserad och hade en studio hemma, så musiken var en del av vardagen, säger Frida, som idag har en egen studio i Umeå där hon arbetar, Ljudinstitutet.

Något som kanske betytt mest för Frida Johansson är en vokalgrupp som bildades redan under högstadiet och fortfarande är aktiva, Kraja. De består förutom Frida av Eva Lestander, hennes syster Lisa och Linnea Nilsson. I år har de 20-årsjubileum.
– Det känns hisnande, svårt att greppa, men samtidigt har det alltid varit en del av mitt liv, och helt klart bland det viktigaste i karriären.

Under Filmfest Sundsvall uppträder hon med sitt andra band Barnet. Hon har även spelat i band som Säkert!, 1900, Ára och Väärt. Härom året släppte de albumet Tänk på döden, med gästspel av Iris Viljanen, Frida Hyvönen, Jenny Abrahamsson och Annika Norlin.

Frida har en stor bredd i sitt musikskapande och bland annat på grund av den vann hon Stims pris Årets kompositör 2021. Till exempel har hon skrivit musik till Dramatenpjäsen Bortbytingen, som har sänts på SVT och radiojulkalendern Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén.
– Att skriva Knäckarbanketten blev en fortsättning men ändå annorlunda. Bortbytingen var för teater och scen och musiken skulle dra åt black metal medan Knäckarbanketten var i barockens värld. Då mötte jag återigen i folkmusiken, men fick också lyssna in Vivaldi och Händel. Jag har spelat lite klassiskt, så det gick bra.

Ett annat stort projekt Frida har på sitt breda musiker-CV är att hon skrivit musiken till dataspelet Unravel. Det var Henrik Oja (Säkert!, Väärt) som hade fått uppdraget och behövde en folkmusiker.
– Det var spännande och första gången jag skrev musik utan att ha text. Det kom naturligt att skriva melodier utifrån teman, det blev fyra timmar musik sammanlagt, säger Frida.

Att sitta i juryn för tävlingssektionen Norrlands bästa ser hon fram emot.
– Jag är verkligen intresserad av film. Ett tag ville jag göra det själv och vi har gjort musikfilmer till Barnet. Det är ett visuellt betonat projekt. Jag blev superpeppad på det, och kortfilm i synnerhet. Kortfilmsformatet är väldigt bra. Man kan berätta något utan att det blir supertydligt.

Text: Jerker Ullerstam
Foto: LisaLove Bäckman, Anthony Tian och Peter Bothen