Bransch

Pija Lindenbaum Award

I år blir Barnfilm från världen en tävlingssektion. Vinnande film får priset Pija Lindenbaum Award och en prissumma på 10 000 kr.  Den Augustprisvinnande författaren som gett namn till priset kommer till festivalen och sitter i juryn första året.

Pija Lindenbaum är född i Sundsvall men flyttade för att utbilda sig på Konstfack 1973. Där hon gick på avdelningen Grafisk form och illustration.

- Efter utbildningen illustrerade jag läromedel. Jag kom på att jag ville göra bilder till bilderböcker. Det är ett bra sätt att använda sin fantasi på. 1990 skrev jag min första egna bilderbokstext och sen dess både skriver och tecknar jag mina böcker.

Sedan har hon haft en framgångsrik karriär. Hon fick Augustpriset för bilderboken Gittan och gråvargarna år 2000 och har nominerats för flera. Förutom bilderböcker har hon också skrivit libretto, gjort scenografi och kostym till opera. 

Pija Lindenbaum är smickrad över att få priset uppkallat efter sig och kommer att finnas på plats i Sundsvall under festivalen.

- Det känns spännande. Jag är väldigt intresserad av film. Det ska bli jättekul att komma upp också, jag har kvar min barndomsvän där.

Hennes bok Siv sover vilse har filmatiserats och nu ska även Lill-Zlatan och morbror Raring bli film.

- Jag låter filmen vara ett självständigt verk, så det ska bli spännande se hur den blir. Jag är så att antingen gör jag allt eller så håller jag mig borta.

 

Text: Jerker Ullerstam
Foto: Ulrica Zwenger

Presenteras i samarbete med: