fredag 18 juni 2021

Årets hedersgäster

Varje år uppmärksammar vi en film- och en musikpersonlighet från våra trakter lite extra under festivalen. Årets hedersgäster är inga mindre än klipparen Margareta Lagerqvist och kompositören Frida Johansson.

Margareta Lagerqvist, en av landets vassaste filmklippare. Prästmos stolthet har alltifrån Netflixserien Störst av allt till långfilmer som Rum 213 och I taket lyser stjärnorna samt en lång rad dokumentärer och kortfilmer på sitt fullspäckade cv. Just nu är hon i full färd att klippa norska Erika Calmeyers debutlångfilm Storm med guldbaggevinnaren And Dahl Torp i huvudrollen. Årets seminarieprogram har filmklippning som huvudtema och där blir det en närmare presentation av Margareta Lagerqvist.

Frida Johansson från Umeå som har spelat med band som Kraja, Säkert!, Ára, 1900 och Värt. Dessutom står hon bakom musiken till Dramatenföreställningen Bortbrytingen och radiojulkalendern Knäckarbanketten. Av STIM fick hon nyss utmärkelsen Årets kompositör 2021. Under vår invigningskväll spelar Frida med sitt band Barnet, och hon sitter sedan med i juryn till vår kortfilmssektion Norrlands bästa. Dessutom kommer musikern och producenten Per Nordmark hit med sin Nordmark Pod och spelar in ett avsnitt med Frida på plats.

Presenteras i samarbete med: