Bransch

Vår prisstatyett

Under 2021års festival presenterade vi stolt för första gången vår nya tunga prisstatyett som följer med utmärkelsen Stone City Award.

Möt inredningsarkitekten, möbelformgivaren och konstnären Cecilia Tjärnberg, som ursprungligen är från Timrå, som skapar statyetten.
– Jag är väldigt stolt över att få göra ett pris som ska hedra de vinnande filmkonstnärerna.

Cecilia Tjärnberg arbetar med rumskapande skulptural form, ofta i relation till frågeställningar om social hållbarhet och empati, och skapar en slags arkitektur memorabilia. I skapandet av prisstatyetten har Cecilia fått fria händer och då valt att arbeta med mjuka former och utforska textila kvaliteter.
– Jag har organiserat textil på hög, valt att fokusera på volangen, fotoskannat och gjort mallar. I skulpturen, eller trofén, finns en rörelse, en referens som jag tror att många av oss har en personlig relation till, säger hon.

Tanken är att Cecilia ska reproducera statyetten varje år och 2022års statyetter tillverkas i alm, träd som har avverkats med anledning av rådande spridning av almsjukan och som annars skulle ha flisats och bränts - en hållbarhetsaspekt som är viktig att lyfta fram. 
- Träet är så vackert, mörkt chokladbrunt med blonda stick. Det är hårt, så jag accepterar att det kan lukta bränt i verkstaden.

Eftersom trä är ett levande material, som kan bjuda på överraskningar i form av kvist och knot, blir varje statyett unik.
- Jag hoppas att pristagarna uppskattar mitt hantverk, och att det kan få dem att känna vikten av sitt eget arbete.